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Dear Sir

Advice on Byron Local Environmental Plan

Premises: Bayside@Byron - Corner Beech Road and
Broken Head Road, Suffolk Park

1. Background

RSL LifeCare is the proponent for the re-development and expansion of an aged care
facility at the Premises (Application).

On 1 July 2010 the Joint Regional Planning Panel (JRPP) deferred assessment of the
Application in order for legal advice to be obtained in respect of clause 24(3)a)(ii) of the
Byron Local Environmental Plan 1988 (LEP) and its application to the proposed
development at the Premises.

We understand that the JRPP is concerned that clause 24(3)(a)(ii} may preclude the grant
of consent to the Application on the basis that the proposed development is likely to
increase the level of fiooding on an adjoining property (Adjacent Lot).

GHMD has prepared a flood study for the proposed development which sets out flood
modelling based upon both the current climate scenario and future climate scenario under
pre and post-development conditions (Flood Study).

We have been asked to advise on the interpretation of clause 24(3)(a)(ii} of the Byron LEP
and specifically its application to the proposed development on the basis of the projections
contained in the Flood Study.

2. Executive Summary

{(a) Clause 24(3)(a)(ii) of the Byron LEP is a prohibition and not a development
standard. However, the de minimis principle must be taken into account and on

the relevant facts, it would be open to the JRPP to grant development Banghok
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{b) The decision of Commissioners Hussey and Taylor in S J Connelly Pty Ltd v Byron
Shire Councif [2009] NSWLEC 1068 is of no relevance to the assessment of the
Application.

3. Flood modelling

The relevant results from the Flood Study modelling under each climate scenario are set
out below.

(a) Affected Area

The area of the Adjoining Lot affected by a change in flood depth is 60m” in current
climate scenario and reduced to 45m? in future climate change scenario.

(b) Current Climate Scenario

« The pre-development (existing) 100-year flood depth on the Adjacent Lot is
between 300-460mm.

» The post-development flood water height for the 100-year flood results in an
increase of an area-weighted average of 12.3mm over an area of
approximately 60m>.

{c) Future Climate Scenario

» The pre-development (existing) 100-year flood depth on the Adjacent Lot is
between 400-560mm.

« The post-development flood water height on the Adjacent Lot for the 100-year
flood resulis in an increase of an area-weighted average of 22.5mm over an
area of approximately 45m?.

(d) Flood Hazard Level
The proposed development does not increase the hazard level of flooding on the
Adjoining Lot.

The NSW Floodplain Development Manual (2005) and the Byron Shire DCP Part K {2002)
characterise the Adjacent Lot, under both pre-development and post-development
conditions, as "Low Hazard Flood Storage™.

4. Byron LEP
Clause 24(3)(a)ii) of the LEP relevantly provides:

The council shall not consent to the erection of a building or the carrying out of & work on
flood liable land uniess ... the council is satisfied that ... the development would not increase
the level of flooding on other land in the vicinity. (our emphasis}

This clause is a prohibition and not a development standard. 1t prohibits Council (or any
other consent authority) from granting consent for development on flood liabte land unless
Council is "satisfied” that the development will not result in an “increase in the level of
flooding on other land in the vicinity".

Clause 5(2)(d) of the LEP defines the flood level as follows:
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that a reference in relation to land, to the adopted flood tevet is a reference to the height
above Australian Height Datum [AHD] to which the council has determined that a flood is
likely to rise in respect of that land.

It is clear from this definition that the reference in clause 24(3)(a)(ii) to "evel of flooding”
means the height of the flood waters above AHD,

5. The de minimis principle

Notwithstanding clause 24(3){a)(ii} (discussed at 4 above), the de minimis principle must
be taken into account by a consent authority.

it is well established that as a general rule of statutory interpretation, unless the contrary
intention appears, an enactment by implication imports the principle of the maxim de
minimis non curat lex (the law does not concern itself with trifling matters).

if an enactment is expressed to apply to matters of a certain description it will not apply
where the descriplion is satisfied only to a very small extent. This principle has been
applied, either expressly or by implication, in a long and wide variety of situations where a
very small failure to comply with a mandatory condition has been ignored (Farnel!
Electronic Components Pty Ltd v Colfector of Customs (1996 72 FCR 125) at 128).

Relevantly, the Land and Environment Court has applied the de minimis principle to the
exercise of discretion to restrictions on development imposed by environmentat planning
instruments and development control plans on numerous occasions. The following
exceedances have been held to be de minimis in the exercise of that discretion:

(a) the bedroom floor area of the proposed new dwelling was 2% in excess of the 35%
total built area permitted (Artmade Architectural v Campbelitown City Council
[2007] NSWLEC 855 at [9]);

(b) a "modest" non-compliance in part of a dweiling with the height limits prescribed in
the DCP, which made no effective contribution to the shadow impact of the
proposal (Urbancorp Pty Limited v Nambucca Shire Council [2006] NSWLEC 705
at [16]-[18]);

{c) a proposed floor space ratio of 0.409:1 where the relevant LEP required

development in the zone not to exceed a floor space ratio of 0.38:1 (Khomoutov v
Horsby Shire Council [2006] NSWLEC 409 at {10]); and

(d) the height of the roof of a penthouse as modified was 120mm higher than the
proposal as approved (Symond v North Sydney Municipal Councif [1990] NSWLEC
16). Bignold J applied the de minimis principle and held that the departure from
the LEP standard was of "no legal consequence”.

As discussed at 3 above, the Flood Study modelling shows an increase in the flood height
resulting from the proposed development of between 12.3mm and 22.5mm on the
Adjoining Lot depending on the climate scenario used. Additionally, these increases are
only over a relatively small area of between 45m? and 60m®.
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It is open for the consent authority to be satisfied that such increase is relevantly negligible.
Importantly, these minor increases in flood height do not result in any change in the
characterisation of the flood affectation of the Adjoining Lot as Low Hazard Flood Storage
under pre and post-development scenarios for both current and future climate conditions.

Accordingly, it is our view that it is open to the JRPP to apply the de minimis principle to the
interpretation of clause 24(3)(a)(ii) of the Byron LEP and grant development consent.

6. S J Connelly Pty Ltd v Byron Shire Council [2009] NSWLEC 1068

While clause 24(3)(a)(ii) of the Byron LEP was considered in the decision of
Commissioners Hussey and Taylor in S J Connelly Pty Ltd v Byron Shire Council [2009)]
NSWLEC 1068, for the following reasons this decision is of no relevance to the
assessment of the Application:

(a) the decision was based on facts relating to flooding conditions in respect of a
different and unrelated site;

(b) the Commissioners were not referred to, or asked to consider and apply, the de
minimis principle; and

(c) a decision of a Commissioner in respect of a different application for a different site
is persuasive only and is not binding on a consent authority.

Yours faithfully

Noel Hemmings QC Tom Cregan

Noel. A.Hemmings@aar.com.au Lawyer

T +61 2 9230 4848 Tom.Cregan@aar.com.au
T+612 9230 5064

Paul Lalich

Partner
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